Tips när du köper naturliga hudvårdsprodukter

Intresset för ekologisk och naturlig hudvård har ökat markant de senaste åren. Ekologiska skönhetsprodukter var tidigare en liten sektion i hälsokostbutiker, men nu finns det ett enormt utbud med bra och prisvärda produkter. I takt med att folk efterfrågar ekologiska livsmedel i allt högre utsträckning har även efterfrågan på hållbara hudvårdsprodukter ökat. Här kan du läsa mer om vad det är för något samt vad du bör tänka på vid köp.

Var är hållbar och naturlig hudvård?

Naturlig hudvård innebär att man använder produkter som är gjorda av naturliga ingredienser, till exempel örter, frukter och oljor, i stället för syntetiska kemikalier och tillsatser. Många människor väljer naturlig hudvård eftersom de tror att det är mildare och bättre för huden och miljön. Annan hudvård, även kallad traditionell hudvård, kan innehålla syntetiska kemikalier och tillsatser som kan vara irriterande för vissa individer eller ha negativa effekter på miljön. Det är viktigt att läsa innehållsförteckningen på hudvårdsprodukter för att få en bättre förståelse för vad de innehåller och välja produkter som passar ens personliga preferenser och hudtyp.

Naturlig hudvård syftar främst till produkter som till stor del innehåller innehåller ekologiska ingredienser och andra ingredienser som förekommer i naturen, exempelvis naturliga eteriska oljor och extrakt. De innehåller få eller inga syntetiska ingredienser. Precis som ekologiska livsmedel innehåller ekologiska produkter ingredienser som odlats med ekologiska metoder. För att få marknadsföras som ekologiska måste produkterna ha en EU-certifiering. Det finns dock ingen certifiering för naturlig hudvård.

Köp hos seriösa återförsäljare

När du köper ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter bör du alltid välja en seriös återförsäljare. Det kan även vara en god idé att köpa på nätet eftersom priserna oftast är bättre. Du hittar många prisvärda produkter för bra resultat online. Läs alltid kundrecensioner om produkterna för att försäkra dig om kvaliteten. Undvik oseriösa hemsidor eftersom förekomsten av bluffprodukter ökar. Naturliga produkter innehåller högkvalitativa ingredienser och därför bör du försäkra att de är äkta.

Det behöver huden för att må bra

För att huden ska må bra behöver den näring, fukt, skydd, exfoliering och rörelse. Huden behöver näringsrika ämnen som fett, protein, vitaminer och mineraler för att hålla sig mjuk, fuktig och sund. Det kan man tillföra genom att använda hudvårdsprodukter som innehåller dessa ämnen eller genom att äta en balanserad kost. Huden behöver också fukt för att hålla sig mjuk och smidig. Man kan hjälpa till att hålla huden fuktig genom att dricka tillräckligt med vatten och använda fuktgivande produkter. Skydd är också viktigt för att huden ska hålla sig sund och motstå skador. Man kan skydda huden mot faktorer som sol, vind och kyla genom att använda hudvårdsprodukter med solskydd och skyddande kläder. Exfoliering är en annan viktig del av hudvården. Döda hudceller behöver tas bort för att huden ska hålla sig mjuk och frisk. Man kan exfoliera huden genom att använda skrubbprodukter eller genom att göra ansiktsmasker. Massage kan också hjälpa till att öka blodcirkulationen och hjälpa huden att må bättre. Det är viktigt att välja hudvårdsprodukter som passar ens hudtyp och att inte tvätta ansiktet för ofta, eftersom det kan torka ut huden.