Brygg ditt eget öl

Att brygga öl är ju både roligt och spännande. Du kan lätt hitta både guider och recept till de flesta ölsorter på nätet och i föreningar. Det är oftast inte svårare att brygga lite öl hemma än att laga mat. Så här kommer du igång!

Skaffa utrustningen först

Du kan brygga öl på olika sätt. Om du bara vill prova kan du använda det mesta du redan har i köket. Först och främst behöver du en stor gryta. Sedan behöver du en sil, en slev och en hink med lock.

Det andra alternativet är att skaffa ett bryggverk som sköter det mesta själv. Förutom den behöver du en jäshink med jäsrör och ingredienserna till ölet. Hos Bryggbolaget.se hittar du allt du behöver.

Ett tredje alternativ är att köpa en så kallad ”ölsats” som innehåller allt som du behöver, så att du kan prova att brygga öl på ett mycket enkelt sätt.

När du ska välja öltyp

Grundingredienserna till öl är vatten, malt, humle och jäst. Lättast att börja med är det som kallas IPA, eftersom den har få ingredienser och kan jäsa i rumstemperatur. Om du istället vill brygga en pilsner eller lager så behöver du tänka på att de oftast ska jäsa kallare och kräver då lite mer kontroll och styrning.