Handla med hjärtat

shutterstock_310224716

Idag blir allt fler hushåll och individer medvetna om miljö och hälsa i takt med allt fler studier som visar på vikten av just detta samt det växande utbudet av litteratur i ämnet. Man gör oftare goda val vid inköp av olika typer av varor – men ännu är det en lång väg att gå för att fler ska öppna ögonen för vad som är sunt och att ekologiska varor ska bli mer lättåtkomliga. I takt med att utbudet blir större och tillgängligheten bättre väljer fler och fler att handla ekologiskt och närproducerat. Det bidrar både till den enskilde individens förbättrade hälsa och en bättre miljö både nu och på lång sikt.

Att handla ekologiska och närproducerade varor kan vara klurigt i vissa fall då det inte finns överallt. Den som letar finner det bästa utbudet på internet, där finns flera bra webbshoppar som säljer ekologiskt. Ett exempel är Grön Gåva där man kan hitta allt från böcker inom ämnet till livsmedel, kosttillskott och hudvård. Ekologiska produkter kommer från råvaror som måste uppfylla vissa regler för att få benämnas som just ekologiska. Det är en hel del regler och dokumentation att förhålla sig till, vilket gör att man som kund kan vara säker på att varorna faktiskt levererar vad de lovar. Det är viktigt att varorna är märkta för att man ska kunna vara säker på att de faktiskt är ekologiska.

Det finns olika benämningar för ekologiska certifieringar. I Sverige är exempelvis KRAV-märkningen den kanske vanligaste. När man pratar om ekologiska produkter och råvaror handlar det om regleringar på exempelvis hur man hanterar skadedjur och ogräs, det vill säga vad som annars bekämpas med gifter av olika slag som besprutas. Det handlar även om hur man gödslar och ger grödorna näring samt vilken djurhållning som förs vid produktionen. Att handla med hjärtat och handla ekologiskt innebär med andra ord att man stödjer en helhetssyn och hälsotänk för både människor, djur och natur.