Släng mindre mat

Genom att planera sina köp och vilken mat som ska lagas så minimeras det som åker i soporna. En hel del mat slängs för att bäst-före datumet passerat, men faktum är att exempelvis ägg, håller bra mycket längre än det anges och mjölken går förmodligen att dricka ett par dagar över tiden, utan problem.

food-healthy-vegetables-pot

Släng inte ägg

Ägg har ett bäst-före datum på 28 dagar, enligt EU-lagstiftning. Detta datum är satt eftersom de flesta EU länder förvarar sina ägg i rumstemperatur. I Sverige däremot har vi äggen i kylskåp, både i butik och oftast i hemmen. Detta ger ägget en hållbarhet på två till tre månader.

Ost och mögel

Ost har en relativt lång hållbarhet och många ostar lagras för att nå den mognad i smaken som eftersöks. Den hårda osten klarar att stå länge i kylskåp och blir det mögel kan detta skäras bort, ta även bort en centimeter runtomkring. Smaka på osten och smakar den bra är det bara att äta.

Bröd

Bröd har även det ett bäst-före datum. Om brödet är mögligt är det bara att kasta. Bröd går alldeles utmärkt att frysa, så märker du att du inte hinner äta upp så är det bara att lägga i frysen.