Miljövänligare produkter i hemmet

Ett leva ett hållbart liv handlar till viss del om att göra nya val och ta in rätt material och produkter i hemmet.

Skippa engångsartiklar och billig plast

I köket ska du göra en storrensning. Det finns inga miljöfördelar med engångsartiklar såsom plasttallrikar eller pappmuggar som du bara kan använda en eller två gånger innan de behöver slängas. De är ett minne för en tid när konsumtionssamhället inte sågs som ett problem. Idag vet vi bättre och att vi måste sluta konsumera varor i samma höga grad.

För miljön och hälsans skulle är det också bättre att välja bort hårdplasterna. Istället för en plastvattenflaska i gymbagen kan du köpa en i stål som håller i några årtionden. En flaska i stål har även dubbel användning, du kan också använda den för kaffe eller varm choklad!

Renovera smartare

Ett hus behöver underhållas och renoveras för att må bra. Byggbranschen är full med miljöskadliga ämnen och produkter, som konsument är det upp till dig att ta reda på vilka material och produkter som är snällare mot miljön och din familj. Se tillbaka på underhåll från förr, när man använde naturmaterial såsom lin och ull för att isolera. Förr i tiden fanns det så klart många skadliga ämnen också, såsom färg med bly, men de dåliga produkterna har i stort sett försvunnit från marknaden och de miljövänligare alternativen finns kvar.

Våga göra saker själv

Innan Head & Shoulder och andra schampomärken kunde människor fortfarande tvätta håret och hålla det rent. Du kan göra ditt eget schampo och balsam med skafferiprodukter. Du vet exakt vad du använder på huden och håret!

Baka ditt eget bröd, förvara det i frys för längre hållbarhet. Testa att göra egen sylt och marmelad, gärna från frukter och bär som du har odlat själv! Det tar lite mer tid, men skapar större tillfredsställelse när du får äta egen hemmagjord marmelad på mackan istället för den billiga, supersockrade variant som finns i butiken.