Länge leve Italien och dess matkultur

Pasta i all ära, men italiensk mat är mer än bara spaghetti. Alla som har varit i Italien har säkerligen uppskattat landet för sin vackra små byar med vindlande gator. Det finns en alldeles speciell atmosfär, inte minst på grund av alla små mysiga restauranger där du kan slå dig ner och äta pizza och pasta. Dock finns det roligare saker du kan tillaga än de vanliga klassikerna.

Glöm inte tilltuggen

Du behöver inte stå länge vid spisen för att kunna bjuda på en italiensk afton. Det finns gott om charkuterier och andra goda ostar du kan erbjuda gästerna. Några klassiska italienska charkuterier är salami, parmaskinka och bresaola. Parmaskinkan har en neutral smak vilket gör att den kan kombineras med andra smaker som till exempel melon. Få inspiration från internet för att duka upp en riktigt läcker buffé.

Köttbullar på italienskt vis

Köttbullar är något vi förknippar med Sverige, men visste du att du kan göra din alldeles egna variant av italienska köttbullar. Tänk på att göra köttbullarna lite större än vanligt. Färsen kan gärna fyllas med basilika och lite extra ost, eller så kan du krydda tomatsåsen med lite extra basilika. Glöm inte heller en skvätt vin, en buljongtärning och tomatpuré och låt sedan köttbullarna vila i den puttrande såsen. Serveras med pasta.