Äta ekologiskt på lätt sätt

Man hör hela tiden om saker som man inte ska äta för att det framkallar cancer, leder till djurplågeri, gör dig fet, ger dig diabetes eller är dåligt för miljön. Det är svårt att hålla reda på vad som är okej och inte. Men det finns enkla sätt att få i sig god, hälsosam och ekologisk mat.

eco-food-vegetables_205143970

Köp svenskt

Svenska produkter måste hålla en hög standard för att hamna på hyllorna. Om man väljer svenska råvaror gynnar man också det svenska näringslivet. På en förpackning ska det alltid så vilket som är ursprungslandet. Kött och liknande är också tydligt märkt med den svenska flaggan. Står det även att köttet eller frukten är ekologisk har man gjort miljön en ännu större tjänst. Svensk, ekologisk mat är inte så mycket dyrare. Istället för att betala 9,90 kronor per liter mjölk, betalar du 11,90 kronor. I det stora hela har vi aldrig betalat så lite för mat som idag så dessa kronor kommer inte att påverka din matbudget avsevärt. Alla kommer fortfarande gå mätta om dagarna.

Svanen, nyckelhålet och KRAV-märkningen

Alla dessa märkningar betyder att råvaran har följt de strikta riktlinjer som märkningarna har. Svanen tyder på en miljövänlig produkt och finns idag på tusentals olika produkter. Nyckelhålet är nyckeln till nyttigare mat. Det är ett märkningen som visar på att maten innehåller mindre socker och salt, mindre fett, mer fibrer och fullkorn. KRAV-märkningen verkar för miljön och ekologiskt djurhållning och jordbruk. Det är strikta krav och de arbetar med att skapa biologiskt mångfald i naturen.

Matkassar

Ett annat alternativ är ta bort valmöjligheten och därmed minska risken för att köpa kött med antibiotika eller råvaror som skadar mångfalden i naturen. Hot Matkasse Direkt kan du beställa ekologiska matkassar. Du får hem råvaror och recept till dörren och behöver inte bryr dig om att komponera ihop ekologiska middagar. Det har redan någon annan tagit hand om. Du får också mer tid i vardagen när du slipper planera middagar och åka och handla.