{"id":86,"date":"2016-09-26T13:18:53","date_gmt":"2016-09-26T13:18:53","guid":{"rendered":"https:\/\/vild-eken.se\/?p=86"},"modified":"2016-09-26T13:18:53","modified_gmt":"2016-09-26T13:18:53","slug":"slang-mindre-mat","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/vild-eken.se\/slang-mindre-mat\/","title":{"rendered":"Sl\u00e4ng mindre mat"},"content":{"rendered":"

Genom att planera sina k\u00f6p och vilken mat som ska lagas s\u00e5 minimeras det som \u00e5ker i soporna. En hel del mat sl\u00e4ngs f\u00f6r att b\u00e4st-f\u00f6re datumet passerat, men faktum \u00e4r att exempelvis \u00e4gg, h\u00e5ller bra mycket l\u00e4ngre \u00e4n det anges och mj\u00f6lken g\u00e5r f\u00f6rmodligen att dricka ett par dagar \u00f6ver tiden, utan problem.<\/p>\n

\"food-healthy-vegetables-pot\"<\/h3>\n

Sl\u00e4ng inte \u00e4gg<\/h3>\n

\u00c4gg har ett b\u00e4st-f\u00f6re datum p\u00e5 28 dagar, enligt EU-lagstiftning. Detta datum \u00e4r satt eftersom de flesta EU l\u00e4nder f\u00f6rvarar sina \u00e4gg i rumstemperatur. I Sverige d\u00e4remot har vi \u00e4ggen i kylsk\u00e5p, b\u00e5de i butik och oftast i hemmen. Detta ger \u00e4gget en h\u00e5llbarhet p\u00e5 tv\u00e5 till tre m\u00e5nader.<\/p>\n

Ost och m\u00f6gel<\/h3>\n

Ost har en relativt l\u00e5ng h\u00e5llbarhet och m\u00e5nga ostar lagras f\u00f6r att n\u00e5 den mognad i smaken som efters\u00f6ks. Den h\u00e5rda osten klarar att st\u00e5 l\u00e4nge i kylsk\u00e5p och blir det m\u00f6gel kan detta sk\u00e4ras bort, ta \u00e4ven bort en centimeter runtomkring. Smaka p\u00e5 osten och smakar den bra \u00e4r det bara att \u00e4ta.<\/p>\n

Br\u00f6d<\/h3>\n

Br\u00f6d har \u00e4ven det ett b\u00e4st-f\u00f6re datum. Om br\u00f6det \u00e4r m\u00f6gligt \u00e4r det bara att kasta. Br\u00f6d g\u00e5r alldeles utm\u00e4rkt att frysa, s\u00e5 m\u00e4rker du att du inte hinner \u00e4ta upp s\u00e5 \u00e4r det bara att l\u00e4gga i frysen.<\/p>\n

 <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Genom att planera sina k\u00f6p och vilken mat som ska lagas s\u00e5 minimeras det som \u00e5ker i soporna. En hel del mat sl\u00e4ngs f\u00f6r att b\u00e4st-f\u00f6re datumet passerat, men faktum…<\/p>\n","protected":false},"author":84,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[4,3,1],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/86"}],"collection":[{"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/84"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=86"}],"version-history":[{"count":6,"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/86\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":94,"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/86\/revisions\/94"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=86"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=86"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/vild-eken.se\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=86"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}